Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

AGEL zvyšuje úroveň zdravotníckych zariadení v regióne Spiš

14.10.2024

Projekt prístavby, nadstavby a rekonštrukcie psychiatrických oddelení v Nemocnici AGEL Levoča a rekonštrukcia chirurgie v Nemocnici AGEL Krompachy sú výsledkom úspešného zapojenia sa nemocníc do Výzvu Ministerstva zdravotníctva SR na financovanie malých investičných projektov na podporu výstavby a rekonštrukcie nemocníc za účelom zlepšenia kvality a efektívnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti. O investíciách a ich prínose pre pacientov v regióne sme sa rozprávali s výkonným riaditeľom spoločnosti AGEL a manažérom zodpovedným za projekty plánu obnovy spoločnosti AGEL Mgr. Tomášom Lučkaiom, MPH.

Aký je cieľ rekonštrukcie levočskej nemocnice?

Psychiatrické oddelenie levočskej nemocnice má nadregionálnu spádovú oblasťou pre cca 350 000 obyvateľov. Hlavným cieľom rekonštrukcie je vybudovanie novej nadstavby, ktorá bude situovaná nad budovou kuchyne a jej následné prepojenie so súčasným pavilónom psychiatrického oddelenia. V nadväznosti na projekt psychiatrie bude nemocnica investovať aj do projektu výstavby a zariadenia pracoviska MRI. Vybudujeme tak moderné zariadenie so špičkovým technickým vybavením, vďaka čomu sa zefektívnia klinické a prevádzkové procesy a zvýšil sa komfort pre klientov i zamestnancov.

 

Aký prínos bude mať nové MRI pracovisko?

MRI pracovisko vznikne v novovybudovanom pavilóne oproti budove urgentného príjmu a navrhnuté je tak, aby prevádzka bola čo najefektívnejšia vo vzťahu k použitiu personálu. Príprava na obnovu MRI pracoviska, za súčasného obstarania 3 Tesla MRI prístroja, sa zabezpečuje  v nadväznosti na ďalší rozvoj RDG a neurologického oddelenia. Nový MRI prístroj umožní rozšíriť spektrum vyšetrení pohybového aparátu, drobných i veľkých kĺbov hlavne ramenného kĺbu, a to pri úrazoch, zápalových procesoch a pri poúrazových stavoch. Vyšetrenie svalových, väzivových štruktúr a pohybového aparátu predstavuje veľký prínos pre pacientov odoslaných z traumatologickej a ortopedickej ambulancie a umožňuje rýchlejšiu a presnejšiu diagnostiku nielen úrazových, ale aj zápalových a nádorových ochorení.

 

Do „Výzvy na financovanie malých investičných projektov“ sa zapojila aj Nemocnica AGEL Krompachy. Na čo budú použité prostriedky použité?

V Krompachoch pribudne 26 nových lôžok. V rámci projektu pôjde o rekonštrukciu a modernizáciu stavieb, dodávku zdravotníckej techniky, zariadenia a vybavenia. Zrealizujú sa aj opatrenia na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov. V oboch nemocniciach už v súčasnosti prebiehajú rekonštrukčné práce, ktoré vedú k realizácii spomínaných projektov a modernizovaniu týchto zdravotníckych zariadení v regióne. Pri súčasných investíciách môžeme rozhodne hovoriť o tom, že sme prví, kto na Spiši stavia nové zdravotnícke zariadenie. Je tiež dôležité povedať, že aj keď sa nám vďaka úspešne pripraveným projektom podarilo získať dotáciu pre levočskú a krompašskú nemocnicu, spoločnosť AGEL sa na financovaní spolupodieľa a do vyvolaných investícií v týchto projektoch dáva z vlastných zdrojov vyše 4 miliónov EUR.

Späť