Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Novorodenecké oddelenie krompašskej nemocnice má k dispozícii nový diagnostický prístroj

25.8.2023

Nový prístroj Bilirubínometer dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd diagnostikovať novorodeneckú žltačku. Jeho výhodou nie je len rýchlosť výsledku, ale aj neinvazívny postup diagnostiky pri vyšetrovaní novorodencov.

Bilirubínometria je dôležitou diagnostickou technikou v oblasti medicíny, ktorá sa používa na meranie hladiny bilirubínu v krvi. Bilirubín je žlčový pigment vytváraný pri rozklade hemoglobínu v červených krvných bunkách. Jeho správne hodnotenie a monitorovanie je kritické pre detekciu a sledovanie stavov, ako je žltačka a poruchy pečene. „Novorodenci majú často problémy s rozkladom bilirubínu a jeho vylučovaním z tela, čo môže viesť k žltačke a potenciálne vážnym komplikáciám. Bilirubínometre umožňujú rýchlu, neinvazívnu a opakovateľnú kontrolu hladiny bilirubínu, čo je nevyhnutné pre včasnú diagnózu a zabezpečenie primeranej starostlivosti o novorodenca,“ hovorí vedúca sestra novorodeneckého oddelenia krompašskej nemocnice Mgr. Klaudia Tatarková.

Výhody moderného prístroja sú aj rýchlosť a okamžitá diagnóza. „Nový prístroj je pre nás obrovská pomoc. V minulosti sme museli odobrať bábätkám vzorku krvi a na jej laboratórnu diagnostiku sa čakalo aj niekoľko hodín. Teraz vieme diagnostikovať žltačku v priebehu niekoľkých sekúnd. Výhodou prístroja je aj to, že nevyžaduje odber krvi, a tak sa neinvazívnym spôsobom dostaneme k výsledku, čo v prípade novorodencov nesmiernym prínosom,“ doplnila vedúca sestra Mgr. Klaudia Tatarková.

Späť