Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Čas liečby novorodeneckej žltačky v krompašskej nemocnici klesol o 50%

13.7.2023

S novorodeneckou žltačkou sa stretávajú aj zdravotníci v Nemocnici AGEL Krompachy. Je to bežné ochorenie bábätiek, ktoré nie je závažné a skríningom sa dá jednoducho diagnostikovať. Doba liečenia novorodeneckej žltačky sa vďaka novému prístrojovému vybaveniu znížila o polovicu. Nové prístrojové príslušenstvo a lampa zabezpečuje bábätkám so žltačkou modernú zdravotnú starostlivosť. Novorodeneckú žltačku spôsobuje vysoká koncentrácia bilirubínu v krvi. Čo to je?

S novorodeneckou žltačkou sa bežne stretávajú aj zdravotníci novorodeneckého oddelenia krompašskej nemocnice. „Žltačka je u novorodencov bežným ochorením. Nie je to však „klasická“ žltačka, ktorá sa prejavuje u dospelých a má zväčša závažné príčiny. Novorodenecká žltačka sa prejavuje zožltnutím kože, slizníc a očného bielka kvôli vysokej koncentrácii bilirubínu v krvi. Bilirubín je látka vytváraná pri rozklade červených krviniek a zvyčajne je odstraňovaná pečeňou. U novorodencov však pečeň ešte nie je plne vyvinutá, čo vedie k nahromadeniu bilirubínu a prejavu žltých odtieňov pokožky a očí. Novorodenecká žltačka sa u bábätiek vyskytuje prevažne v období v roku, kedy je menej slnka a prirodzeného svetla,“ vysvetľuje vedúca sestra novorodeneckého oddelenia krompašskej nemocnice Mgr. Klaudia Tatarková.

Nemocnica AGEL Krompachy eviduje urýchlenie liečenia novorodeneckej žltačky. „V tomto roku evidujeme približne rovnaký počet prípadov žltačky u bábätiek, ako to bolo v roku pred tým. V súčasnosti je však výrazný rozdiel v dobe liečby, ktorá vďaka modernému vybaveniu a lampe trvá aj o polovicu menej. So súčasným moderným príslušenstvom dokáže hladina bilirubínu u bábätiek klesnúť už za 8 – 12 hodín, pričom v minulom roku bola doba prepustia novorodeniatka priemerne 2 – 3 dni,“ približuje vedúca sestra.

„Skríningom po narodení bábätka vieme žltačku okamžite identifikovať a zabezpečujeme rýchlu intervenciu. V súčasnosti máme k dispozícii nový prístroj s lampou s modrým svetlom, ktorej efektívnou účinnosťou liečime túto zdravotnú komplikáciu. Hoci je väčšina prípadov novorodeneckej žltačky bežná a prechodná, v niektorých prípadoch môže byť táto choroba vážnejšia a jej nedostatočná liečba môže mať negatívny vplyv na zdravie novorodencov. Preto je dôležité stále monitorovanie zdravia dieťatka,“ dodáva vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Mgr. Klaudia Tatarková.

Späť