Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

„Prvý moment s dieťatkom bol očarujúci...“ Čerstvý otec Peter sa podelil o svoje dojmy z krompašskej pôrodnice

3.7.2023

Peter opisuje skúsenosť z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Krompachy. Čerstvý otec hovorí o pozitívnej skúsenosti, príjemných priestoroch a výbornej starostlivosti o rodičku a dieťatko. „Už pri vstupe ma privítala milá pani upratovačka, čo ma veľmi potešilo. Každou ďalšou návštevou som sa len presvedčil o správnom výbere pôrodníckeho zariadenia. Prostredie vždy čisté a personál pozitívne naladený,“ opisuje Peter Cibulka, otec malej Dorotky, ktorá sa narodila v krompašskej nemocnici. Je prítomnosť partnera v pôrodnici potrebná? Aký má na to názor?

Ako by ste opísali prvý dojem z príchodu do pôrodnice?

V Nemocnici AGEL Krompachy som bol prvýkrát, keď prijímali moju manželku Evku. Bolo to v ôsmom mesiaci jej tehotenstva, keď ju na jej narodeniny prijali pre vysoký tlak. Prvý dojem bol veľmi pozitívny. Keďže už bola neskoršia poobedná hodina, privítala nás pani upratovačka, ktorá sa milo pozdravila. Nové priestory pôsobili sterilne a všade bolo čisto. Po vyšetrení manželky prebehol proces rýchlo. Priniesť batožinu z auta, rozlúčiť sa a veriť, že o všetko bude dobre postarané. Pomedzi to som si ešte zavolal s pár známymi lekármi, ktorí mi potvrdili, že sa nemáme čoho obávať, že v Nemocnici AGEL Krompachy určite vedia, čo robia a bude o nich dobre postarané. Každou ďalšou návštevou som sa len presvedčil o správnom výbere pôrodníckeho zariadenia. Prostredie vždy čisté a personál pozitívne naladený. Miestami bolo síce trochu teplo, keďže žijeme na Liptove, v horách a nám leto začína v júli a končí v auguste.

Je z Vášho pohľadu o mamičky dobre postarané? 

Čo sa týka výberu izieb, využili sme nadštandardné izby, hlavne kvôli návštevám, keďže som na návštevy cestoval často koncom pracovného dňa z Liptova viac ako hodinu. Veľmi chválim moderný a príjemný štýl zariadenia. Na izbe bolo všetko, čo mamička potrebuje, dokonca aj chladnička. Chýbal už len minibar, ako na hoteli. Veľmi potešil aj výber rôznych druhov zdravých potravín počas dňa na chodbe zariadenia.

Ako by ste opísali prvý moment s Vaším dieťatkom?

Prvý moment s dieťatkom bol očarujúci. Popíšem však, čo bolo predtým. Keďže som mal informáciu, že manželka bude rodiť sekciou, ktorej predchádza vyšetrenie, súhlas a dohoda, kedy sa to uskutoční, bol som v tom, že sa to udeje pomalšie a bude dosť času sa na to pripraviť a prísť do Krompách. Avšak, opak bol pravdou. V deň narodenia Dorotky som ráno pracovne vyrazil do Bratislavy. Evka mi volala zhruba o 8.00 hod., že bude rodiť sekciou. To už som bol kdesi pri Trenčíne a nemalo zmysel sa tým pádom vracať, nestihol by som to. Zhruba od 9.00 hod. do 12.30 hod. nastalo obrovské ticho. Už som sa pripravoval zavolať do nemocnice či nemajú nejaké informácie, no nakoniec sa Evka ozvala, že je všetko v poriadku a  môžem prísť pozrieť aspoň bábätko. Horko-ťažko som to v hodine dvanástej stihol, 15 minút po ukončení návštevných hodín, kedy som poprosil sestričku na oddelení, že som prišiel aspoň pozrieť Dorotku. Sestrička mi ju ochotne ukázala, pofotil som si ju, povaroval a o pár minúť sme sa rozlúčili. Bol to neopísateľný moment, veľmi mi pri tom chýbala manželka, ktorá ležala na JISke s bolesťami po sekcii. Presvedčil som sa však, že sú v bezpečí a dobrej opatere a bol som šťastný, že tomu tak bolo.

Je podľa Vás potrebná prítomnosť otca v pôrodnici?

Prítomnosť otca v pôrodnici je pre nežnejšiu polovičku veľmi potrebná. Ba až žiadúca. Ja som to robil huncútsky a nikdy som manželke nepovedal, kedy prídem. Robil som jej prekvapenia, o to šťastnejšia bola. Často úsmev striedal plač, bolo jej dlho a celý čas jej išiel veľmi pomaly. Zatiaľ, čo muž od rána do večera pracuje, stará sa o dom, záhradu a domácnosť a popritom celom myslí na svojich najbližších a je takmer bezmocný tomu celému pomôcť. Denno-denne videohovory, telefonáty, správy či je všetko v poriadku, ako sa cíti a či je bábätko OK. Toto všetko sa dalo zvládať na diaľku a cez veľa energie aj v blízkosti pri návštevách. Zatiaľ, čo žena ktorá bola donedávna aktíva a neobsedela na stoličke či gauči, leží na lôžku, má oddychovať a k dispozícii je TV dokonca s modernými TV sieťami ako Netflix, Voyo a pod. Avšak, ten pohyb, prechádzka a domáce práce chýbajú, samozrejme, v rámci bezpečnosti a starostlivosti o budúce bábätko to človek oželie, ale ako sa povie „mrle ho žerú“. Pre ženu má prítomnosť partnera obrovský prínos. Už len to objatie, masáž opuchnutých nôh, chodidiel, podanie vody, uvarenie čaju... Veľa to pre ňu znamenalo. Ona tiež samozrejme videla snahu a odpustila mi, keď pri návšteve na 5 minút zaspal od únavy z cesty.

Zažili ste nejaký prekvapivý moment, resp. niečo, čo bolo pre Vás nové? 

Bol som potešený z toho, že si personál vrátnice pamätal moje auto, a teda, že chodím na poslednú chvíľu kvôli práci a hodinovému presunu, no nikdy nebol žiadny problém s parkovaním v areáli. Nevedel som o vyšetreniach „na pásoch“, kedy sledujú ozvy bábätka. Tieto kontroly boli niekoľkokrát denne, a teda sme mali prehľad o tom, či je všetko v poriadku. Celému personálu a vedeniu Nemocnice AGEL Krompachy ešte raz veľmi pekne ďakujeme. Dorotka a manželka Evka sú v poriadku a užívame si všetky radosti aj starosti rodičovstva. Želáme veľa úspechov a spokojných klientov.

Späť