Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Krompašská nemocnica má dva nové pľúcne ventilátory

28.4.2023

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice AGEL Krompachy má vďaka finančným prostriedkom z eurofondov dva nové pľúcne ventilátory v hodnote 42 000 EUR. Pľúcny ventilátor je zdravotnícky prístroj, ktorý sa používa na podporu dýchania u pacientov, ktorí majú ťažkosti s dýchaním, alebo ktorí nie sú schopní dýchať samostatne.

Dva ventilátory na umelú pľúcnu ventiláciu – Mindray SV600 boli zakúpené z finančných prostriedkov z eurofondov v hodnote 42 000 EUR, v rámci projektu posilnenia materiálno-technických kapacít. „Pľúcny ventilátor je zdravotnícky prístroj, ktorý sa používa na podporu dýchania u pacientov, ktorí majú ťažkosti s dýchaním, alebo ktorí nie sú schopní dýchať samostatne. Tento prístroj dodáva vzduch do pľúc pacienta prostredníctvom endotracheálneho tubusu alebo masky, ktorá je umiestnená na tvári,“ približuje vedúca sestra oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice AGEL Krompachy Mgr. Alena Tkáčová.

Umelá pľúcna ventilácia je spôsob orgánovej podpory pľúc. Jej princíp spočíva v mechanickej podpore dýchania, ktorá zabezpečuje dostatočnú výmenu plynov v pľúcach. Ide o zabezpečenie oxygenácie krvi a elimináciu výdychových plynov, najmä oxidu uhličitého. Prístroj sa používa bežne aj počas operácií, keď je pacient v celkovej anestézii, a pacientovi tak zabezpečuje dýchanie.

Späť