Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Krompašská nemocnica dostala nové monitory dychu pre novorodencov

22.11.2022

Nadácia Križovatka obdarovala novorodenecké oddelenie Nemocnice AGEL Krompachy monitormi dychu pre bábätká. Päť nových monitorov poslúži na monitorovanie dychu novorodenca. Vďaka nim sa predchádza syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktoré môže nastať v prvom roku ich života. Oddelenie ponúka mamičkám monitory aj na prenájom. Ako monitor dychu funguje?

Novorodenecké oddelenie krompašskej nemocnice dostalo od Nadácie Križovatka päť nových monitorov dychu. „Veľmi pekne ďakujeme Nadácii Križovatka za dodanie nových monitorov dychu. Prístroje sú veľmi užitočné a v súčasnosti patria k nápomocnej výbave pri narodení dieťatka. Monitorovanie dychu je odporúčané najmä detičkám, ktoré majú problémy s dýchaním už pri narodení, alebo sa narodia s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Monitory zaznamenávajú pohyb hrudníka bábätka a vďaka nim sa môže predísť syndrómu náhleho úmrtia novorodenca, ktoré môže nastať v prvom roku života aj u zdravých jedincov,“ približuje funkciu monitorov dychu vedúca sestra novorodeneckého oddelenia krompašskej nemocnice Mgr. Klaudia Tatarková.

Monitor dychu je zložený z dvoch častí. Doska sa dáva pod matrac a zaznamenáva pohyb hrudníka, a teda dýchanie bábätka. Monitorovací prístroj je prepojený s doskou a zavesí sa na postieľku. Ak je doska zapojená, vidieť to na svetelnej signalizácii monitora. V prípade, že by bábätko prestalo pravidelne dýchať, prístroj štyrikrát pípne, a potom sa spustí svetelná a intenzívna zvuková signalizácia, ktorá upozorní mamičku na dýchacie problémy bábätka, čím ho môže zachrániť. „V našej nemocnici ponúkame mamičkám možnosť zapožičania tohto prístroja aj domov. Tie mamičky, ktoré budú mať záujem sa môžu informovať na našom oddelení,“ dodáva vedúca sestra Mgr. Klaudia Tatarková.

Späť