Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Cukrovkou trpí v súčasnosti približne 10 % populácie. Príznaky ochorenia môžu byť veľmi mierne alebo žiadne

14.11.2022

Lekár diabetologickej ambulancie Nemocnice AGEL Krompachy, MUDr. Juraj Gmitrov, PhD., približuje ochorenie, ktoré v súčasnosti postihuje 10 % populácie. Cukrovka, teda diabetes mellitus, je spôsobená poruchou vylučovania inzulínu, pôsobenia inzulínu alebo oboch porúch súčasne. S cieľom zvýšiť povedomie o tejto chorobe a o prevencii je 14. november vyhlásený za Svetový deň diabetu.

Cukrovka, diabetes mellitus, je ochorenie rozmanitého pôvodu, pre ktoré je príznačné dlhodobé zvýšenie glukózy v krvi s poruchou látkovej premeny cukrov, tukov a bielkovín. „Toto ochorenie sa delí na viacero typov. Cukrovka 1. typu je ochorenie, pri ktorom zanikli B-bunky, ktoré tvoria inzulín v pankrease. Veľa ráz sa prejaví po prekonanej infekcii. Telo si vytvára protilátky proti vlastným bunkám, čím ich ničí. Inzulín je nevyhnutný pre zachovanie života, a preto sa tento typ cukrovky prejaví výraznými príznakmi, a to veľkým smädom a častým močením, závratmi a spavosťou, plytkým a zrýchleným dýchaním, čo súvisí s rozvratom vnútorného prostredia. Vyskytuje sa najčastejšie u mladých ľudí,“ vysvetľuje MUDr. Juraj Gmitrov, PhD., lekár diabetologickej ambulancie krompašskej nemocnice.

Cukrovka 2. typu sa vyskytuje a najčastejšie vzniká v dospelosti, no v súčasnosti postihuje aj mladších ľudí. Trpia ňou najmä osoby s vyššou telesnou hmotnosťou a sedavým spôsobom života. Veľmi často sa vyskytuje u pokrvných príbuzných a jej príznaky nie sú výrazné, ochorenie prebieha dlhé roky bez akýchkoľvek známok. Veľmi často sa prejaví až závažnými komplikáciami. „Zvláštnym typom diabetu je LADA diabetes, teda skrytý autoimunitný diabetes mellitus dospelých. Charakterizuje ho postupný zánik B-buniek a potreba inzulínovej liečby v neskoršom období života,“ hovorí odborník z Nemocnice AGEL Krompachy.

„Pri vyšších hodnotách cukru v krvi sa vylučuje veľké množstvo glukózy do moču, glukóza na seba viaže vodu a pacient je nútený často a veľa močiť, niekedy aj 3 až 4 litre za deň. Telo sa bráni strate tekutín ich zvýšeným príjmom. Niekedy pacient pociťuje sucho v ústach, a to najčastejšie v noci. Na základe veľkých strát energie pacienti často uvádzajú slabosť a nevýkonnosť,“ hovorí o príznakoch tohto ochorenia MUDr. Juraj Gmitrov, PhD.

V súvislosti s týmto ochorením niekedy u pacientov dochádza k poklesu hmotnosti. Častým symptómom je u pacientov aj pocit svrbenia v genitálnej oblasti a časté sú tiež infekcie v močovo-pohlavnej oblasti či ochorenia spôsobené hubami a plesňami. Prejavom sú aj nehojace sa hnisavé infekcie kože. Veľa ráz pacienta privádza k lekárovi zhoršenie zraku, najmä zhoršenie videnia do diaľky, za šera alebo dojem, že mu pred očami plávajú čierne útvary. Prejavom cukrovky je aj strata citlivosti prstov dolných končatín, pocit pálivých bolestí niektorých prstov, drobné svalové zášklby na dolných končatinách (najmä v noci), pocit chôdze akoby v ponožkách. „Najzávažnejším prejavom je život ohrozujúci stav, ktorý sa prejavuje až kómou, plytkým zrýchleným dýchaním v dôsledku silného okyslenia organizmu, vysokých hodnôt cukru v krvi a straty tekutín,“ upresňuje diabetológ. Pri cukrovke 2. typu sú príznaky menej výrazné, tento typ často prebieha dlhý čas bez akýchkoľvek známok a prejaví sa až komplikáciami cukrovky. Spomenuté príznaky sa môžu vyvinúť veľmi rýchlo.

„Dnes už máme starších aj mladších pacientov, cukrovka je považovaná za epidémiu 21. storočia, keďže ňou trpí približne 10 % populácie rozvinutých krajín. Jej liečba sa našťastie za posledné roky zmenila a napreduje aplikáciou nových inzulínov či tabletov, ktoré znižujú kardiovaskulárnu mortalitu a telesnú hmotnosť. V súčasnosti sa cukrovka neraz zistí pri preventívnom vyšetrení alebo pred plánovanou operáciu, keď nie sú prítomné žiadne príznaky, alebo sú veľmi mierne,“ dodáva na záver MUDr. Gmitrov.

Späť