Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Oddelenie rádiodiagnostiky krompašskej nemocnice vyšetrilo v tomto roku takmer 20 000 pacientov

7.11.2022

Nemocnica AGEL Krompachy si ôsmeho novembra pripomína Svetový deň rádiológie. Oddelenie rádiodiagnostiky je neoddeliteľnou súčasťou nemocnice pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Je rozdelené na tri pracoviská, a to CT, USG a RTG, na ktorých bolo v tomto roku doposiaľ ošetrených už 19 851 pacientov. Zdravotníci sa na pracovisku stretávajú aj s rôznymi kurióznymi prípadmi. Jedným z nich bola aj zaseknutá batéria v pažeráku 12-ročného dieťaťa.

Rádiologické oddelenie Nemocnice AGEL Krompachy vyšetrí priemerne 88 pacientov za deň. Všetky röntgenové prístroje, vrátane CT sú obnovené, plne digitalizované, s výrazným znížením dávky röntgenového žiarenia, čo je hlavným prínosom pre pacienta. „Najvyšší počet vyšetrení v tomto roku evidujeme v prípade röntgenového pracoviska (RTG), na ktorom bolo doposiaľ ošetrených 8812 pacientov. Počtom druhé najčastejšia vyšetrenia sú vyšetrenia ultrazvukom (USG), ktorých evidujeme 7248 a s počtom vyšetrení 3791 figuruje CT pracovisko,“ informuje vedúca rádiologická technička krompašskej nemocnice, Bc. Beáta Piatková dipl. rad. tech.

Zdravotníci sa na pracovisku stretávajú aj s rôznymi problémami. Odvádzajú skutočne náročnú prácu nie len po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Často si sami musia poradiť s premiestňovaním pacientov, či s neprispôsobivými pacientmi pod vplyvom omamných látok. „Arogantné a agresívne správanie sme zažívali aj počas covidového obdobia, kedy sa touto formou u pacientov prejavoval strach a netrpezlivosť. Sme veľmi vďační tým, ktorí si tieto skutočnosti uvedomujú a sú voči nám a všetkým kolegom v zdravotníctve trpezliví a ohľaduplní,“ doplňuje Bc. Beáta Piatková.

Oddelenie vykonáva široké spektrum diagnostických výkonov s využitím moderných metód diagnostického zobrazovania, ktorých rozsah činnosti vychádza z potrieb oddelení nemocnice. „Neobvyklých zranení je mnoho. Naposledy ma zaujalo 12-ročné dieťa, ktoré prehltlo aktívnu nabitú batériu, ktorá sa mu zasekla v pažeráku. V tomto prípade bol nutný okamžitý prevoz na vyššie pracovisko, kde muselo podstúpiť operáciu,“ hovorí o nezvyčajnom prípade skúsená rádiologická technička.

Späť