Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Nemocnice spišského klastra už zamestnávajú 15 Ukrajincov

5.4.2022

V Nemocniciach spišského klastra, teda v Nemocnici AGEL Levoča, Nemocnici AGEL Krompachy a Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL je už zamestnaných 15 ukrajinských zdravotníkov, z toho 13 lekárov a 2 sestry. Stali sa novou posilou viacerých oddelení. V levočskej nemocnici majú zastúpenie na detskom, neurologickom a internom oddelení a na oddelení balneológie a liečebnej rehabilitácie. V krompašskej a kežmarskej nemocnici sú zamestnaní na gynekologicko-pôrodníckych oddeleniach. Cieľom do budúcna je však nielen kvantita, ale predovšetkým kvalita, odbornosť a zodpovedajúca komunikácia s pacientmi.

Nemocnice spišského klastra aktívne pomáhajú už druhý mesiac. Hneď po útoku na Ukrajinu bola avizovaná ponuka bezprostrednej pomoci ukrajinských zdravotníkom a ich rodinám. Vedenie troch nemocníc spišského klastra v spolupráci s mestom okamžite zabezpečilo pomoc s ubytovaním, stravovaním, vybavením základných potvrdení. Výsledkom viacerých systematických opatrení a tiež informáciou o pripravenosti ukrajinských zdravotníkov ich zamestnať je, že sa podarilo prijať už 15 nových ukrajinských zdravotníkov. „V našich troch nemocniciach momentálne zamestnávame 13 nových lekárov a 2 sestry z Ukrajiny. Nové posily sa pridávajú k 21 ukrajinským zamestnancom, ktorých máme v našich zdravotníckych zariadeniach už z predchádzajúceho obdobia. V levočskej nemocnici máme nové posily na OAIM, na oddelení balneológie a liečebnej rehabilitácie, na detskom, neurologickom a internom oddelení. Krompašská a kežmarská nemocnica má zastúpenie nových ukrajinských zdravotníkov na OAIM a gynekologicko-pôrodníckych oddeleniach,“ informuje riaditeľ nemocníc spišského klastra, Ing. František Lešundák. Zdravotníci z Ukrajiny tak vypĺňajú  medzeru v segmente zdravotníctva čo sa týka žiadaných  profesií a všeobecného nedostatku zdravotníkov, a to aj na dôležitých postoch lekárov OAIM, chirurgie či interného oddelenia. Veľký posun v tomto znamená aj novoprijatý zákon Lex Ukrajina.

Dôležitou podmienkou zamestnávania ukrajinských zdravotníkov je však aj aspoň základná znalosť slovenského jazyka. Nemocnica AGEL Levoča v spolupráci s mestom Levoča, agentúrou Holliday In  a Inštitútom Juraja Páleša v Levoči (detašovaným pracoviskom Katolíckej univerzity v Ružomberku) pracuje na spoločnom projekte, ktorý by mal pomôcť ukrajinským zdravotníkom s integráciou v novom prostredí. „Spoločne so všetkými okolitými zložkami a spôsobmi sa snažíme pomôcť tým, ktorí to potrebujú. V rámci projektu by mali byť zaradené aj vyučovanie a kurzy slovenského jazyka,“ doplňuje Ing. Lešundák.

Späť