Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Krompašská nemocnica otvorila nové Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Pre budúce mamičky je pripravených 38 lôžok vrátane 11 nadštandardných

4.3.2022

Nemocnica AGEL Krompachy dnes slávnostne otvorila úplne nové Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Budúcim mamičkám prináša vynovené priestory s najmodernejším vybavením a medicínskou technikou. Projekt bol spolufinancovaný z eurofondov. Nové oddelenie od marca prijalo aj prvé rodičky a narodili sa tu už aj prvé bábätká.

Modernizácia Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia začala vo februári 2020. Nemocnica z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, z Integrovaného regionálneho operačného programu na túto rekonštrukciu získala 3,71 milióna EUR, sama sa na financovaní podieľala 10%.

Cieľom projektu bolo priniesť do tohto regiónu moderné pracovisko s vytvorením dostatočných kapacít, s vyššou úrovňou a kvalitou poskytovanej zdravotnej starostlivosti, po ktorej je v regióne každým rokom narastajúci dopyt.  Gynekologicko – pôrodnícke a novorodenecké oddelenie sú dlhodobo najvyťaženejšími oddeleniami nemocnice, mamičky  si pochvaľujú prístup lekárov, lekársku starostlivosť, výborné podmienky, ochotu a ústretovosť a do Krompách prichádzajú rodičky nielen zo širšieho regiónu, ale aj z opačného kúta Slovenska.

„Počas dvoch rokov rekonštrukcie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa pracovalo na dvadsiatich lôžkach, čo bolo miestami, vzhľadom k vysokému záujmu klientiek,  komplikované. Zrekonštruované oddelenie bude kapacitne väčšie. V novej budove sa bude poskytovať zdravotná starostlivosť na 38 lôžkach. K dispozícii bude 11 nadštandardných izieb,“ hovorí primárka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia krompašskej nemocnice, MUDr. Svetlana Lukáčová. Pri modernizácii boli vybudované aj nové pôrodné aj operačné sály. Súčasťou príspevku z eurofondov bolo aj doplnenie prístrojovej techniky v nemocnici – výmena CT prístroja za prístroj s vyšším štandardom, výmena RTG prístroja za plne digitalizovaný prístroj, operačné stoly a lampy pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie.

„Rekonštrukcia budovy gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a následné zvýšenie kapacity oddelenia zapadá aj do konceptu MZ SR v súvislosti s pripravovanou optimalizáciou siete nemocníc. Vzhľadom na narastajúci počet pôrodov v našom regióne by sa malo stať Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie základným pilierom poskytovanej zdravotnej starostlivosti v krompašskej nemocnici," uvádza MUDr. Miroslav Kraus, námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť a konateľ spoločnosti Nemocnica AGEL Krompachy.

„Počas uplynulých týždňov sa intenzívne pracovalo na sťahovaní Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, aby sme mohli 1. marca 2022 spustiť prevádzku v zrekonštruovaných priestoroch, v ktorých sa môže začať pracovať v plnom rozsahu. Ide o budovu s piatimi podlažiami, ktorej dva roky trvajúca rekonštrukcia bola realizovaná vďaka 3,7 miliónom EUR financovaných z eurofondov,“ informuje riaditeľ krompašskej nemocnice,“ Ing. František Lešundák a pripojil aj poďakovanie za pochopenie aj okolitým nemocniciam, do ktorých boli počas februárovej prevádzkovo-technickej prestávkypresmerované rodičky.

Počet pôrodov v krompašskej pôrodnici každým rokom rastie, výnimkou bol pandemický rok 2020. Z roka na rok v nemocnici zaznamenali aj viac väčších detí  s pôrodnou hmotnosťou nad 4kg. V roku 2021 ich bolo o 20 viac ako v predchádzajúcom roku.  Vo všeobecnosti sú „najplodnejšie“ mesiace január a august. V roku 2017 a 2016 bolo narodených viac dievčat ako chlapcov. Od roku 2018 sa ročne rodí viac chlapcov ako dievčat.

Z histórie nemocnice

Do roku 1948 v budove starej nemocnice Za Hornádom neboli vyčlenené priestory pre pôrodnicu. Šestonedieľka ležala medzi pacientkami aj s dieťatkom a pôrody sa prevádzali priamo na izbách. Komplikované pôrody sa uskutočnili cisárskym rezom na operačnej sále. Jedna päťposteľová izba pre šestonedieľky bola zriadená v roku 1948, vyčlenená bola aj jedna miestnosť s pôrodnou posteľou, ktorá zároveň slúžila aj ako inšpekčná izba pre nočnú službu sestier. Ústavná pôrodnosť bola 45 %. To znamená, že ešte veľa pôrodov sa odvádzalo doma. V budove bývalej slobodárne Železorudných baní Slovinky vzniklo v roku 1954 Žensko-pôrodnícke oddelenie s kapacitou 30 postelí. Prvým primárom,  pôrodníkom bol MUDr. Charvát. Od roku 1985 sa za primára MUDr. Paulínyho začali na oddelení vykonávať laparoskopie, čím v nemocnici ako na jednom z prvých oddelení na Slovensku zachytili nový operačný trend. 

Nemocnica AGEL Krompachy je  prvou akvizíciou spoločnosti AGEL na Slovensku, do svojej správy ju prevzala v roku 2008.

Späť