Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Počet pacientov a zamestnancov s ochorením Covid-19 rastie vo všetkých nemocniciach spišského klastra

7.2.2022

Nemocnica AGEL Levoča, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku n. o., člen skupiny AGEL a Nemocnica AGEL Krompachy sa dohromady starajú o 33 covid pozitívnych pacientov. Evidentný je aj výpadok z radov zamestnancov, ktorých je v domácej izolácii z dôvodu pozitivity a karantény celkovo 74. Vakcinačné centrá všetkých troch nemocníc podali počas minulého týždňa vakcínu 484 záujemcom. Pozitivita PCR testov vykonaných v mobilných odberových miestach sa pohybuje v rozmedzí 43 – 46%. Aktuálny časový harmonogram vakcinačných centier je zverejnený na webových stránkach jednotlivých nemocníc.

„K dnešnému dňu sa na internom oddelení Nemocnice AGEL Levoča staráme o 13 covid pozitívnych pacientov, z toho 1 potrebuje nazálne aplikovanú ventilačnú podporu s vysokým prietokom plynov, tzv. high flow. Bojujeme aj s výraznejším výpadkom zdravotníckeho personálu, 21 zamestnancov je pozitívnych na ochorenie covid-19, jeden zamestnanec je v karanténe a ďalších 36 je práceneschopných z iných zdravotných dôvodov,“ informuje námestíčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť levočskej nemocnice MUDr. Renáta Bičanovská. V mobilnom odberovom mieste covid-19 sa minulý týždeň vykonalo 1169 antigénových testov s vykázanou 9% pozitivitou. PCR testov bolo vykonaných 596 a pozitivita predstavovala až 43,8%, čo je o 15,2% viac ako začiatkom januára. Vo vakcinačnom centre sa počas minulého týždňa podalo 131 vakcín proti ochoreniu covid-19.

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku n. o., člen skupiny AGEL, sa taktiež pasuje s výpadkom personálu a vyšším počtom hospitalizovaných pacientov. „Reprofilizované kyslíkové lôžka sú obsadené na 50% a v prípade, že dôjde k nárastu počtu pacientov  s ochorením COVID-19 vyžadujúcich hospitalizáciu, pristúpime k reprofilizácii ďalších lôžok na Oddelení dlhodobo chorých. Zdravotnú starostlivosť na kyslíkových lôžkach poskytujeme na internom a gynekologicko-pôrodníckom oddelení dokopy 9 pacientom. High flow a umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje starostlivosť o ďalších dvoch pacientov. Z radov našich kolegov je pozitívnych 21 a ďalších 6 je v domácej karanténe,“ informuje námestíčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť kežmarskej nemocnice MUDr. Lýdia Wikarská. „Vo vakcinačnom centre sme podali minulý týždeň 264 dávok vakcín proti ochoreniu covid-19. V mobilnom odberovom mieste covid-19 sa počas minulého týždňa vykonalo 2757 antigénových testov s pozitivitou 7,8%. PCR testov bolo vykonaných 1377 a pozitivita predstavovala 43,06%, čo je len o 0,87% menej ako minulý týždeň,“ hovorí PhDr. Anna Rybková, námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť kežmarskej nemocnice.

Variant omikron sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu podpísal na personálnom výpadku aj v Nemocnici AGEL Krompachy. „K dnešnému dňu pociťujeme výpadok 16 covid pozitívnych kolegov a ďalších 9 je v karanténe. Na oddelení covid-19 sa staráme o 7 covid pozitívnych pacientov a ďalší 2 potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie,“ informuje konateľ a námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Nemocnice AGEL Krompachy, MUDr. Miroslav Kraus. „V mobilnom odberovom mieste covid-19 sme spravili celkovo 770 antigénových testov, z toho 114 bolo pozitívnych. Z celkového počtu 365 PCR testov sme zaevidovali pozitivitu v 168 prípadoch, čo predstavuje 46%.  V priebehu prvého februárového týždňa sme podali 89 dávok vakcín a väčšina bola podaná záujemcom o tretiu dávku. V platnosti od dnešného dňa meníme časový harmonogram vakcinačného centra, ktorý je stále aktuálne dostupný na webovej stránke našej nemocnice,“ hovorí námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť krompašskej nemocnice, PhDr. Lenka Gajdošová.

Späť