Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Počet laboratórnych vyšetrení sa v krompašskej nemocnici vlani výrazne zvýšil. Môže za to pandémia koronavírusu

12.1.2022

Nemocnica AGEL Krompachy má za sebou ťažký pandemický rok, a to v každom smere. Nielen zdravotníci v prvej línii, ktorí poskytovali zdravotnú starostlivosť pacientom s covid-19 pracovali s plným nasadením a zo všetkých síl bojovali o ich životy, ale obrovský nápor mali aj laboranti, ktorí nie sú na očiach verejnosti, ale intenzívne pracovali pri rozbore rôznych vzoriek a testov.

„Rok 2021 bol pre naše oddelenie, ako aj pre celú nemocnicu veľmi hektický. Keďže boli v nemocnici reprofilizované covidové lôžka, počet vyšetrení sa oproti roku 2020 navýšil cca o 20 %. Za rok 2021 sme vykonali viac ako 330 tisíc vyšetrení. Zaviedli sme vyšetrenia anti SARS-CoV-2 protilátok pre samoplatcov, pre zamestnancov bolo toto vyšetrenie hradené zamestnávateľom. Novinkou bolo aj zavedenie rýchleho RT-PCR testu novým analyzátorom pre neodkladné  prípady“, uviedla RNDr. Ľubica Lazorová, vedúca oddelenia klinickej biochémie.

Okrem týchto pacientov sa realizovali aj desiatky tisíc vyšetrení pre necovidových pacientov, lôžkových i ambulantných, vyšetrenia v rámci preventívnych prehliadok, pre pracovno-zdravotnú službu,  samoplatcov i vyšetrenia pre veterinárne účely. 

„Práca bola o to náročnejšia, že v priebehu 2. vlny ochorenia COVID došlo na oddelení k výmene biochemických analyzátorov za plnej prevádzky za nové. To nám však umožnilo rozšíriť portfólio biochemických vyšetrení, vrátane hormónov štítnej žľazy. Zvýšená záťaž bola v dennej prevádzke i v pohotovostných službách“, dodala RNDr. Lazorová.

Späť