Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Psoriáza častejšie postihuje ženy, avšak ťažší priebeh majú práve muži

29.10.2021

Jedným z najčastejších kožných ochorení, ktoré privedú pacienta k dermatológovi, je psoriáza. Od roku 2004 je 29. október Svetovým dňom psoriázy, preto sme sa pýtali na vznik, priebeh a liečbu tohto nepríjemného ochorenia.

Psoriáza je geneticky podmienené chronické recidivujúce zápalové ochorenie. ,,Patrí medzi autoimunitné ochorenia, kedy dochádza k poruche funkcie určitého druhu bielych krviniek, ktoré po pôsobení vyvolávajúcich faktorov spustia zápalovú reakciu a imunitnú odpoveď organizmu s následnou aktiváciou keratinocytov. Prejavy psoriázy sú spôsobené zrýchleným delením a neúplným dozrievaním a delením buniek pokožky. Za normálnych okolností dochádza k obnove povrchu kože asi za 28 dní, pri psoriáze sa tento proces zrýchli na 4 dni,“ vysvetľuje MUDr. Cecília Kožušková, dermatologička z Nemocnica AGEL Krompachy.

Okrem vrodenej dispozície dôležitú úlohu pri vzniku ochorenia zohrávajú tzv. spúšťacie faktory, medzi ktoré patria:

  • rôzne infekcie predovšetkým krčné, zubné, gynekologické a urologické
  • mechanické a chemické vplyvy ako sú úrazy, tlak, trenie, tetovanie 
  • psychické vplyvy  /stres, vyčerpanosť/
  • hormonálne zmeny /puberta, menopauza, napr. v tehotenstve sa ochorenie zlepšuje/
  • niektoré lieky /napr. betablokátory, lítium, antimalariká/
  • sezóna /zhoršenie psoriázy na jeseň a na zimu, zlepšenie v lete/
  • rôzne interné ochorenia /ochorenia pečene, cukrovka/
  • životospráva /obezita, alkohol/.

Ochorenie sa môže prejaviť v akomkoľvek veku, aj v dojčenskom veku. Častejšie sú postihnuté ženy, ale u mužov má ochorenie zvyčajne ťažší priebeh. Najčastejšie sa psoriatické ložiská objavujú na lakťoch, kolenách, chrbte v krížovej oblasti, vtedy ide o chronickú ložiskovú psoriázu. Prejavy však môžu postihovať aj vlasatú časť, tvár, nechty, kožné záhyby, prejavy môžu byť aj generalizované na celom tele. Osobitnou formou psoriázy je pustulózna psoriáza dlaní, plosiek  a generalizovaná pustulózna psoriáza. Asi 30% pacientov so psoriázou trpí psoriatickou artritídou, ide o zápalové ochorenie kĺbov, postihujúce drobné kĺby rúk a nôh, oblasť driekovej a krížovej chrbtice.

Psoriáza je nevyliečiteľná, ale liečiteľná, vzhľadom na nové postupy v terapii sa dá veľmi dobre liečiť a udržať v bezpríznakovom štádiu. Podľa stupňa závažnosti psoriázy sa odvíjajú aj možnosti a voľba terapie, ľahkú formu liečime lokálnymi externami, u stredne ťažkej a ťažkej formy psoriázy aplikujeme  fototerapiu, systémovú a biologickú liečbu. Liečba je zvyčajne ambulantná, pacienti s ťažkou generalizovanou formou psoriázy sú hospitalizovaní na klinických pracoviskách. Netreba zabudnúť ani na kúpeľnú liečbu.

Viditeľné zmeny kože predstavujú pre pacienta veľkú fyzickú, psychickú a sociálnu záťaž, ktorá sa prejavuje v každodennom živote. Ochorenie významne ovplyvňuje kvalitu života, komplikuje osobný a pracovný život, často vedie k strate sebadôvery, k úzkosti a depresii. Prevencia vzniku samotnej psoriázy však nie je možná.   

Späť