Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

„Online výučba a mobilné telefóny zhoršujú detský zrak,“ hovorí očná lekárka

23.9.2021

Používanie mobilných telefónov, tabletov či počítačov u detí sa počas pandémie ešte zvýšilo. Žiaci mali často výučbu online formou, a to má za následok ich postupné zhoršovanie zraku. Detskému zraku sa venujú aj v Oftalmologickej ambulancii Nemocnice AGEL Krompachy.

Do našej ambulancie prichádzajú deti a tínedžeri na odporúčanie pediatrov, ktorí pri preventívnej prehliadke zistia poruchu zraku,“ hovorí oftalmologička MUDr. Eva Popeľášová z Nemocnice AGEL Krompachy. Zaujímalo nás, či sa zrak u detí oproti minulosti zhoršuje. Vyjadriť sa k tejto otázke je ťažké. Niekedy sme robili preventívne vyšetrenia detí v materských školách a zachytili sme vady skôr. Teraz je to na pediatroch. Online výučba a hlavne používanie mobilných telefónov zrak negatívne ovplyvňuje, takže si myslím, že asi je tento stav horší oproti minulosti,“ uviedla odborníčka.

V krompašskej očnej ambulancii  zisťujú u detí a mladistvých už ťažšie poruchy zraku. Ide hlavne o krátkozrakosť, ďalekozrakosť a poruchu zakrivenia rohovky. Detskí pacienti k nám chodia menej ako v minulosti. Možno je to aj tým, že detská oftalmológia sa odčlenila od všeobecnej oftalmológie,“ ozrejmuje očná lekárka. V ambulancii sa ale venujú deťom od narodenia, kedy sledujú možnosť retinopatie predčasne narodených detí, vrodených chýb, glaukómu a podobne, ale najmä refrakčné chyby, tupozrakosť a juvenilný glaukóm. Kontroly detí závisia od rodičov. Je pravda, že kontroly sú vo väčšine prípadov nepravidelné, napriek poučeniu o ich dôležitosti. Preto odporúčame  zvýšenú pozornosť pediatrov pri preventívnych prehliadkach detí a zvýšenú pozornosť aj rodičov, aby dochádzali na kontrolné prehliadky s deťmi pravidelne, keďže detský zrak je vo vývine a refrakcia očí sa aktuálne musí upravovať,“ vyzýva na záver MUDr. Popeľášová.

Späť