Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

S príchodom jesene sú deti choré častejšie, odborník radí, ako sa tomu vyvarovať

16.9.2021

Jeseň je ročným obdobím, kedy nie sú výnimkou chladné rána a teplé dni. Zmena počasia môže vyvolať v organizme rôzne zdravotné problémy, veľmi často ide práve v týchto mesiacoch o prechladnutie.

So zmenou počasia v tomto období a s príchodom detí do škôl či škôlok začína aj šírenie respiračných ochorení. Najčastejšími príznakmi prechladnutia býva zvýšená teplota, bolesť hlavy, kašeľ, výtok z nosa, očí a taktiež sčervenanie a podráždenie nosa následkom sekrétov,“ vysvetľuje Eduard Kutchak, lekár z detského oddelenia Nemocnice AGEL Krompachy. Podľa jeho slov na bežné prechladnutie stačí telefonická konzultácia s obvodným pediatrom a symptomatická liečba. Pri liečbe je nutné dodržiavať zvýšený pitný režim, teda napríklad čaj s medom a citrónom, prísun dostatočného množstva ovocia, antipyretiká a symptomatická liečba. Spýtali sme sa ho aj to, či je možné sa prechladnutiu vyvarovať. Určitým spôsobom áno. Obliekať deti primerane počasiu, nosiť rúška a tým chrániť seba aj ostatných, dezinfikovať ruky. Dbať na primeraný odstup od druhých a taktiež dbať o zvýšený prísun vitamínov v podobe ovocia a zeleniny. V neposlednom rade je potrebné dodržiavať správnu životosprávu, kam spadá dostatok spánku, pohybu na čerstvom vzduchu a podľa možnosti menej sa zdržiavať vo väčších skupinách v interiéroch,“ dodáva lekár z krompašskej nemocnice. 

Späť