Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Na ťažké jedlá v lete radšej zabudnite V krompašskej nemocnici denne pripravujú 12 druhov diét

6.8.2021

Stačí päť dôležitých bodov zdravej výživy, ktoré by počas leta bolo vhodné dodržiavať, aby sme sa cítili zdravo, veľmi dobre a mali sme dostatok energie na naše obľúbené aktivity. Obzvlášť to platí aj u ľudí, ktorí majú zdravotné problémy, resp. sa nečakane ocitli v nemocnici. O ich správnu stravu sa starajú diétne sestry v nemocniciach. Čo všetko je potrebné zvažovať a zaradiť do svojej zdravej výživy, prezradila vedúca diétna sestra Nemocnice AGEL Krompachy Marta Kontrošová.

Vo všeobecnosti má byť zložením strava vyvážená a pestrá. Dopriať si dostatok celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy. ,,Strava v lete

by mala obsahovať viac  ovocia a zeleniny, na „ťažké“ jedlá by sme mali v lete radšej zabudnúť. Strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Musí ale obsahovať dostatok výživných látok,“ vysvetľuje Marta Kontrošová.  

Dostatok ovocia a zeleniny okrem tekutín obsahuje množstvo výživových zložiek, ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vláknina. Z vitamínov sú dôležité A, (resp. Betakarotén – provitamín A), C a E. Vitamín A sa nachádza napr. v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách. Vitamín C obsahuje ovocie (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kiwi, maliny, černice) zelenina (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch. Vitamín E  je obsiahnutý v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. ,,Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén, ktorý obsahujú paradajky či  červený melón,“ vysvetľuje vedúca diétna sestra.

Ďalším dôležitým bodom správnej výživy v lete je venovať zvýšenú opatrnosť tzv. epidemiologicky rizikovým potravinám, najmä pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi. ,,Sú to hlavne zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti. Rizikové sú aj niektoré výrobky z mäsa, vajec a mlieka, tie treba konzumovať len dostatočne tepelne spracované. Je dôležité dodržiavať predpísanú dĺžku a teplotu pri skladovaní potravín a pokrmov,“ hovorí M. Kontrošová. Pacienti, hospitalizovaní v krompašskej nemocnici dostávajú dennú stravu pripravenú tak povediac ,,na mieru“, podľa ich diagnózy, veku, prípadne s ohľadom na rôzne alergie. ,,Denne pripravujeme 12 druhov diét, je to zásadná vec pre liečenie a zlepšenie zdravotného stavu pacienta,“ hovorí M. Kontrošová.

Leto je aj obdobím, kedy si mnohí doprajú alkohol či sladké nápoje. Ako odborníčka upozorňuje, pri extrémnych horúčavách je ideálne alkohol a sladké nápoje vylúčiť úplne. ,,Uprednostníme čistú pitnú vodu, minerálky, prírodné ovocné šťavy.“ Veľmi veľa pre správne stravovanie počas leta vieme ovplyvniť aj prípravou stravy. ,,Uprednostňujeme varenie, dusenie, resp. ľahké grilovanie napríklad rýb alebo hydinového mäsa.  Telo ich ľahšie spracuje a organizmu zostane viac energie na bežné činnosti, letné športy a turistiku. To pravé sú na leto čerstvé šaláty aj ľahká strava je plnohodnotná a energeticky vyvážená. Príprava letných jedál je navyše jednoduchá a rýchla,“ dodáva M. Kontrošová.

Späť