Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Prvý augustový týždeň je Svetovým týždňom podpory dojčenia

5.8.2021

Prečo je dojčenie pre dieťa také dôležité a čo ovplyvňuje nástup laktácie? Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia odpovedá na najčastejšie otázky vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Krompachy Mgr. Klaudia Tatarková.

Odborníci sa zhodujú, že dojčenie je pre správny vývoj dieťaťa veľmi dôležité. ,,Podporuje citovú väzbu medzi matkou a dieťaťom, mamičky sú menej anemické a maternica sa po pôrode rýchlejšie vracia do pôvodného stavu. Ďalším prínosom je, že  koža dieťaťa je lepšia, stolica nezapácha a  popôrodné straty krvi sú menšie,“  vysvetľuje Mgr. Klaudia Tatarková. Dopĺňa, že dojčenie chráni pred rakovinou prsníka, vaječníkov a pred osteoporózou.

Dojčiť sa odporúča minimálne polroka, pretože materské mlieko obsahuje veľmi dôležité živiny - tuky, sacharidy, nasýtené mastné kyseliny, cholesterol, sodík, draslík,  železo a mnohé iné. Pri správnom dojčení a dodržiavaní pravidiel dokonca nehrozia ani riziká, práve naopak, pôsobí ako prevencia proti ochoreniam.

V Nemocnici AGEL Krompachy sa na novorodeneckom oddelení o podporu dojčenia stará školený personál. ,,Touto témou sa dôkladne zaoberáme, absolvovali sme kurzy na podporu dojčenia,  zúčastnili sme sa vzdelávacích aktivít venovaných  postupom pri dojčení. Konzultácia prebieha na izbách matiek, priamo v praktickom cvičení a hneď po pôrode na pôrodnej sále,“ hovorí vedúca sestra. Dojčiť odporúča spočiatku 8 až 12 krát za deň, plač je neskorým príznakom hladu, častejšie sa vytvára dostatok mlieka. ,,Na začiatku je potrebné ponúkať oba prsníky a nezabúdať  zaznamenávať dojčenie aj pošpinené plienky. O tieto aktivity je zo strany mamičiek veľký záujem, čo nás veľmi teší. Dôležitá je aj správna strava matky, dodržiavanie relaxu a pohybovej aktivity.  Podstatné  je vedieť odstriekať materské mlieko a následne ho uskladniť. Naopak neodporúča sa používanie fľaše, cumlíkov, klobúčikov, je to prekážka v technike satia,“ dodáva Mgr. Tatarková.

Späť