Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Krompašská nemocnica má za sebou najťažší polrok v histórii. Hospitalizovala vyše 2500 pacientov, narodilo sa tu takmer 370 detí

13.7.2021

Nemocnica AGEL Krompachy má za sebou najťažší polrok vo svojej histórii. Prvé tri mesiace sa niesli v znamení opatrení, ktoré priniesla pandémia koronavírusu. Na jednej strane sa nemocnica musela prispôsobiť novým podmienkam – potrebou vyčleniť časť lôžkového fondu pre takýchto pacientov, na druhej strane aj so zvýšenou chorobnosťou personálu, ktorý sa o COVID pozitívnych pacientov staral. Vďaka obrovskému nasadeniu a obetavosti všetkých zamestnancov sa podarilo chod nemocnice udržať a do druhého polroka nemocnica vstupuje s ambíciou úplného návratu do normálu a s cieľom rozvíjať ďalšie rozvojové projekty.

,,Keď našu nemocnicu vyhlásilo Ministerstvo zdravotníctva SR za subjekt hospodárskej mobilizácie, vyčlenili sme spolu 27 postelí pre pacientov s covid-19, celé oddelenie Anestéziológie a intenzívnej medicíny bolo vyčlenené pre potrebu pacientov s umelou pľúcnou ventiláciou. Na OAIM oddelení bolo odliečených 44 pacientov, na ostatných lôžkach 218 pacientov s covid ochorením,“ bilancuje covidové obdobie riaditeľ nemocnice MUDr. Miroslav Kraus. Na druhej strane však bola čiastočne obmedzená prevádzka ostatných oddelení, nevykonávali sa plánované operácie.

Jedným z oddelení, ktoré bolo najmenej ovplyvnené pandémiou bolo gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. ,,V prvom polroku 2021 sa narodilo v našej nemocnici 363 novorodencov, takže pandémia poznačila pôrody len minimálne“, konštatuje riaditeľ s tým, že prioritou do druhého polroka je dokončiť komplexnú rekonštrukciu budovy Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a celé oddelenie by sa malo zo súčasných náhradných priestorov presťahovať do úplne nových. Rekonštrukcia v hodnote 2 410 235,26 € s DPH je spolufinancovaná z EÚ.

Počas pandémie pracovali v neobmedzenom režime aj odborné ambulancie, ktoré prevádzkuje nemocnica, v mobilnom odberovom mieste nemocnica za pol roka realizovala 10 780 testov. Nemocnica využila uplynulé obdobie aj na obnovu prevádzky oddelení, boli doplnené hlavne prístroje na zlepšenie starostlivosti o covid pozitívnych pacientov, na zvýšenie dezinfekcie priestorov, na oddelení OKB boli uvedené do prevádzky 2 nové analyzátory a nový informačný systém.

Krompašská nemocnica za šesť mesiacov hospitalizovala 2 578 pacientov. Je spádovou oblasťou pre cca 50 tisíc obyvateľov.

Späť