Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Moderné prístroje pomáhajú zachrániť tých najbezbrannejších

5.10.2020

Pomáhajú lekárom v boji o záchranu života tých najmenších. Na Novorodeneckom oddelení Nemocnice AGEL Krompachy majú lekári k dispozícii modernú resuscitačnú jednotku. Nemocnica prístroj dostala v rámci dlhoročnej spolupráce so spoločnosťou LIDL Slovenská republika.

Život prináša nevyspytateľné situácie a v okamihoch príchodu na svet sú tí najmenší najzraniteľnejší. Hoci lekári vždy robia všetko pre záchranu novonarodených bábätiek, moderná technika im výrazne pomáha, aby komplikované prípady mali šťastný koniec. ,,Nová moderná rada výhrevných lôžok pre novorodencov nám pomáha jednoduchým ovládaním panelu a dobrou dostupnosťou sestier k novorodencovi. Zariadenie je určené na dodávanie teplého vlhka do dýchacích plynov a zabezpečuje neporušenosť presnej zmesi vzduchu prostredníctvom integrovaného analyzátora kyslíka. Rýchlosť prietoku môže byť od 1 do 40 litrov za minútu cez nosovú kanylu,“ vysvetľuje vedúca sestra Novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Krompachy Mgr. Klaudia Tatarková.

Oddelenie je oddelením fyziologických novorodencov, ale stáva sa, že nastane predčasný pôrod.  ,,Vtedy je dôležitá každá sekunda a tento prístroj nám uľahčí včasnú neodkladnú ošetrovateľskú starostlivosť,“ vysvetľuje Mgr. K. Tatarková. Za pár týždňov od jeho dodania už prístroj využili na záchranu bábätka osemkrát. Primárne je určený na použitie u patologických či predčasne narodených novorodencoch, umožňuje signalizovať alarmový stav pre elektronický záznam novorodenca. Veľmi jednoduchá je aj jeho obsluha, spustenie a zastavenie sa robí pomocou jedného tlačidla.

Vďaka spolupráci so spoločnosťou LIDL bolo v šiestich nemocniciach  zdravotníckej skupiny AGEL na Slovensku darovaných šesť prístrojov v celkovej hodnote 75 000 EUR. V krompašskej nemocnici sa tento rok narodilo 463 bábätiek, je to menšie číslo ako vlani, čo je však spôsobené rekonštrukciou budovy Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.

Späť