Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Odborníci varujú pred možnými kolapsami z tepla

18.8.2020

Leto je typické vysokými horúčavami, ktoré na ľudský organizmus pôsobia nepriaznivo. Tropické teplá zasiahli v uplynulých týždňoch aj Slovensko a môžu spôsobiť aj vážnejšie zdravotné komplikácie. Točí sa nám hlava, dýchanie sa zrýchli a nezriedka dochádza aj k strate vedomia. V Nemocnici AGEL Krompachy s tým majú aj tento rok skúsenosti.

Pri vysokých teplách, pobyte na priamom slnku či nedostatočnej hydratácii môže dôjsť až ku kolapsovým stavom. ,,Na chirurgickej ambulancii  sme počas horúčav ošetrili denne dvoch až troch pacientov s poranením hlavy v súvislosti s kolapsom. Išlo prevažne o ženy vo vyššom veku,“ hovorí primár chirurgického oddelenia MUDr. Rudolf Pustay. Krompašská nemocnica počas horúceho letného počasia o pacientov dbá a zabezpečuje im dostatočný prísun tekutín.

Podľa odborníkov treba byť počas letných mesiacov mimoriadne opatrný. ,,V tomto počasí, kedy kumuluje letná sezóna s najvyššími dennými teplotami a súčasne v našom klimatickom pásme aj s najväčšími výkyvmi teplôt počas celého dňa, je nutné dodržiavať najmä pitný režim približne v rozmedzí 1,5 litra tekutín denne, najmä nesladených minerálok, čistej vody a čaju, samozrejme s prihliadnutím na individuálne potreby každého človeka v zmysle veku a pridružených chronických diagnóz,“ vysvetľuje  lekárka interného oddelenia Nemocnice AGEL Krompachy MUDr. Miriam Münnich. Podľa jej slov je nemenej dôležitá pokrývka hlavy a pobyt v tieni počas dňa. Pri trávení času v interiéri je nevyhnutné zaistenie cirkulácie vzduchu bez spôsobovania prievanu. 

Späť