Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Aj leto má svoje nástrahy, odborníci radia, ako sa im vyvarovať

30.7.2020

Leto je obdobím kúpalísk, grilovačiek alebo výletov, tieto aktivity však skrývajú pre deti, ale aj pre dospelých mnoho nástrah. Odborníci z Nemocnice AGEL Krompachy radia, čomu sa v lete vystríhať a ako reagovať v prípade komplikácií.

Jednou z častých chorôb, ktorými pacienti v lete trpia, je salmonelóza. ,,Základom, ako sa vyvarovať tomuto ochoreniu tráviaceho traktu, je jesť čerstvé potraviny. Ak má pacient alebo rodičia podozrenie, že by mohlo dôjsť k nákaze, je potrebné navštíviť obvodného lekára,“ vysvetľuje primárka detského oddelenia  MUDr. Eva Sadová. Podľa jej slov je počas horúčav treba dodržiavať pitný režim a vypiť denne 2 až 3 litre tekutín. ,,Ďalej je podstatné vyvarovať sa dlhodobému priamemu slneniu a nezdržiavať sa dlho v obchodných strediskách, kde je klimatizácia. Odporúčam tiež preventívne jesť viac čerstvej zeleniny a ovocia, piť menej sladených tekutín, používať ochranné krémy proti hmyzu a slnečnému žiareniu,“ dodáva primárka.

V lete je dôležité starať sa aj o kožu. V niektorých prípadoch, kedy sa koža na priamom slnku spáli, je potrebné aj navštíviť lekára. ,,Ak sa vytvoria pľuzgiere, ide o solárnu dermatitídu 2. stupňa a vtedy je treba zájsť za odborníkom. Aby sme sa tomu vyhli, je potrebné používať opaľovacie krémy s dostatočným ochranným  faktorom,“ hovorí MUDr. Cecília Kožušková, lekárka kožnej ambulancie z Nemocnice AGEL Krompachy. Po pobyte v prírode sa pacientom tiež stáva, že si domov prinesú rôzne štípance alebo bodnutia hmyzom. ,,Kožné reakcie, ktoré trvajú 3 až 5 dní, sú normálne, vtedy stačí užívať to, čo poradí lekárnik. Ak sa kožná reakcia nezlepšuje a zvýši sa telesná teplota, treba navštíviť odborného lekára,“ dodáva. Podľa jej slov je toto jeden z najčastejších problémov, s ktorými ju v lete pacienti navštevujú. Ďalšími sú kontrola znamienok, reakcie po pobyte na slnku, poštípanie hmyzom či kožné alergické reakcie.

Späť