Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Nutričná terapeutka z krompašskej nemocnice vzdeláva aj žiakov

26.2.2020

Nemocnica Krompachy spol. s r.o., ktorá je členom skupiny AGEL, zvyšuje povedomie obyvateľov o zdravej výžive, jej prínose a o dôležitosti zdravej stravy v živote človeka nielen u pacientov, ale aj u detí. Nutričná terapeutka Nicol Danišová, ktorá pôsobí v tejto nemocnici, prednášala dnes žiakom druhého stupňa Základnej školy na Zemanskej ulici v Krompachoch.

V prednáške, ktorá deti zaujala hneď od začiatku, sa v úvode venovala fázam výživového procesu. ,,Samostatnou témou, ktorú sme so žiakmi prebrali, boli takzvané pravidlá P5 vo výžive, ktorými sú pestrosť, pravidelnosť, päťkrát denne ovocie a zelenina, pitný režim a v neposlednom rade pohybová aktivita. Ďalej sme sa venovali téme základných živín, teda bielkovín, cukrov a tukov, ich zdrojom a významu týchto živín. Prítomných žiakov zaujalo aj to, ako by mal vyzerať správny jedálny lístok,“ hovorí Nicol Danišová. 

Dôležitou témou bol aj opak zdravej výživy, a to, ktoré látky nepatria k zdravému životnému štýlu. S tým súvisí aj zdravé a optimálne cvičenie a pohyb. ,,Žiakom som vysvetlila pojmy ako mentálna anorexia a bulímia, venovali sme sa aj steroidom a obezite. Následne sa otvorila diskusia, ktorá bola veľmi pútavá a živá, deti prednáška zaujala, takže mali aj doplňujúce otázky,“ vysvetľuje nutričná terapeutka. V budúcnosti nemocnica plánuje aj ďalšie podobné vzdelávacie aktivity.

Späť