Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

V krompašskej nemocnici stráži každú detskú postieľku monitor dychu

22.5.2019

Novorodenecké oddelenie v Nemocnici Krompachy, člen skupiny AGEL, dostalo zásluhou dlhoročnej spolupráce s Nadáciou Križovatka a projektu „Mamička dýcham" päť nových monitorov dychu. Zdravotnícke zariadenie v spolupráci s nadáciou zabezpečuje i požičiavanie monitorov dychu pri odchode dieťatka z pôrodnice do domáceho prostredia.

Krompašská nemocnica už v predchádzajúcom období nadobudla zariadenia, ktoré slúžia na rozpoznanie porúch dýchania. Ak sa  dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Samotný monitor dychu síce nedokáže zamedziť vzniku respiračných problémov, pripomenie však problém, čím sa môže dieťatko zachrániť.

,,Za nemocnicu, naše najmenšie deti a ich rodičov by sme chceli vyjadriť veľkú vďaku.  Pozitívne vnímame a hodnotíme, ak nadácia v spolupráci s partnermi realizuje projekty súvisiace práve s neonatologickou starostlivosťou. Monitory využívajú všetky deti, rodičia si na ne zvykli a oceňujú ich praktický význam,“ povedala MUDr. Mária Bartošová, primárka novorodeneckého oddelenia.

Monitory pomáhajú pri syndróme náhleho a neočakávaného úmrtia dojčiat v prvom roku života, ktorý postihuje väčšinou deti do šiesteho mesiaca života. Najčastejšie k nešťastiu dochádza počas spánku, preto sa ako preventívne opatrenie odporúča používať monitor dychu.

Novorodenecké oddelenie v krompašskej nemocnici disponuje 12 lôžkami a poskytuje starostlivosť pre fyziologických novorodencov. Zdravotníčky tu realizujú u všetkých novorodencov ultrazvukový skríning hlavičky, obličiek, „skríningové“ vyšetrenie zraku a sluchu a odber krvi pre diagnostiku  vrodených porúch metabolizmu. Mamičky dostávajú ihneď po pôrode bábätká na priloženie k prsníku, zdravotnícke zariadenie zabezpečuje i vzdelávanie a poradenstvo pre matky v súvislosti s dojčením a starostlivosťou o novorodenca.

Nadácia Križovatka vznikla ako mimovládna nezisková organizácia v roku 2008. Jej cieľom je pomáhať deťom ohrozeným Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat - SIDS.

 

Späť