Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Novorodenecké oddelenie v Krompachoch dostalo háčkované chobotničky

24.8.2018

Bábätká na novorodeneckom oddelení v Krompachoch majú od augusta k dispozícii milé a neobvyklé hračky-háčkované chobotničky. Tie sú vyrobené zo 100% bavlny, vyplnené antialergickým dutým vláknom, čím je zabezpečená ich hygienická nezávadnosť.

Projekt ,,Chobotničky pre srdiečkové detičky,  ktorý sa na Slovensku postupne dostáva do povedomia zdravotníckej aj širšej verejnosti, podporili dobrovoľníci z celej krajiny. V zahraničí už zdravotníci odsledovali dopad na predčasne narodené deti, a to že zaznamenali u nich  pravidelnejší srdečný tep, lepšie dýchanie, vyššiu hladinu kyslíka v krvi. Navyše sa začínajú  chobotničky používať aj pre seniorov v domovoch dôchodcov.

„Chobotničky patria do rúk predovšetkým predčasne narodeným bábätkám. Takíto novorodenci sú  zväčša odkázaní na pomoc medicínskych prístrojov, s ktorými ich spájajú rôzne hadičky. U novorodencov pozorujeme pretrvávajúci silný úchopový reflex a hrozí tak náhodné vytiahnutie hadičiek z tela bábätka. Pravdou však je, že chobotničky upokojujú všetky bábätká,“ uviedol riaditeľ nemocnice MUDr. Miroslav Kraus.

Chobotničky sa páčia nielen mamičkám, oteckom a priateľom malých detí, ale aj zdravotníkom. Podobne ako rodičia oceňujú ich estetickú a praktickú funkciu. Z hľadiska medicínského a skôr praktického chobotničky vítajú zdravotníci preto, že vedia deti hlavne ukľudniť.   

K dnešnému dňu sa v Nemocnici Krompachy za rok 2018 narodilo 490 detí. Týmto novorodencom zabezpečuje komplexnú zdravotnú starostlivosť novorodenecké oddelenie v krompašskej nemocnici.  

Novorodenecké oddelenie disponuje 12 posteľami a poskytuje starostlivosť pre fyziologických novorodencov. Na neonatologickom oddelení zdravotníci realizujú u všetkých novorodencov ultrazvukový skríning hlavičky, obličiek „skríningové“ vyšetrenie zraku a sluchu a odber krvi na vrodené poruchy metabolizmu. Mamičky dostavajú ihneď po pôrode bábätká na priloženie k prsníku, nemocnica zabezpečuje i vzdelávanie a poradenstvo pre matky v súvislosti s dojčením a starostlivosťou o novorodenca. Pracovníci novorodeneckého oddelenia vlastnia certifikát v ošetrovaní a resuscitácii novorodenca.

Späť