Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Novorodencov Nemocnice Krompachy začali strážiť monitory dychu

27.5.2015

Päť monitorov dychu, Babysense I, v týchto dňoch začali pomáhať mamičkám a sestrám na novorodeneckom oddelení Nemocnice Krompachy, ktorá je členom skupiny AGEL. Dar v hodnote 278,40 EUR prevzala od pani Táni Tomasch, riaditeľky Nadácie Križovatka, primárka novorodeneckého oddelenia MUDr. Mária Bartošová.

Monitor dychu účinne chráni novorodenca pred hrozbou tzv. Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). „Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je diagnóza, ktorú lekári vedia určiť bohužiaľ až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov,“ hovorí pani Tomasch, riaditeľka Nadácia Križovatka s tým, že monitory dychu sú jedinou účinnou prevenciou pri SIDS.

Monitor neustále sleduje dýchanie a dychové pohyby dieťaťa. V prípade, ak sa dýchanie zastaví na dobu dlhšiu ako 20 sekúnd, alebo ak sa dychová frekvencia zníži pod 10 dychov za minútu, monitor spustí zvukovú a svetelnú signalizáciu monitoru. Monitor dychu nemôže predísť nepravidelnému dychu či zástave, ale účinne a spoľahlivo kontroluje dýchanie a varuje rodiča alebo zdravotný personál v prípade ohrozenia dieťaťa. "Monitory dychu nám urobili veľkú radosť. Rada by som sa touto cestou poďakovala Nadácii Križovatka za začatie spolupráce s našou nemocnicou a poskytnutia tohto úžasného daru pre našich najmenších,“ povedala primárka novorodeneckého oddelenia MUDr. Mária Bartošová s tým, že darované monitory sú určené len pre naše oddelenie, ale ak si chce monitor dychu zapožičať mamička aj do domáceho prostredia, vieme jej v spolupráci s Nadáciou Križovatka monitor zapožičať.

Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom pomáhať deťom ohrozeným "Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat". Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne sa jedná o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov, ako je fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť. Akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor – napr. prikrývky, vankúš alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa, prekážky v dýchacích cestách atď. Tiež každé oslabenie detského organizmu (infekčné choroby, horúčky, zvracanie) a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ dodala pani Tomasch.

Nemocnica Krompachy, člen skupiny AGEL, sa stala podľa hodnotenia mamičiek najlepšou pôrodnicou 2014 v Košickom kraji a v tomto roku priviedla na svet 634 bábätiek. Izby na pôrodníckom oddelení sú maximálne trojlôžkové, bunkového systému so sociálnym zariadením. Okrem týchto štandardných izieb pôrodnica poskytuje aj izbu pre rodinu a  jednu jednolôžkovú nadštandardnú izbu s vlastným sociálnym zariadením, TV, rooming-in. Z nadštandardných služieb oddelenie poskytuje možnosť otca pri pôrode, bezbolestný pôrod v epidurálnej analgézii a inhalačnú analgéziu.

Späť