Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Interné oddelenie na týždeň vymenila za mrazivé pracovisko

10.2.2023

Vedúca sestra interného oddelenia Nemocnice AGEL Krompachy sa ako zdravotnícky dozor zúčastnila päťdňového lyžiarskeho výcviku v Tatranskej Lomnici. Študenti a pedagógovia Strednej odbornej školy technickej v Prešove riešili len drobné zdravotné problémy. Aká je najlepšia prevencia voči úrazom na svahu?

Vedúca sestra interného oddelenia na týždeň zmenila svoje pracovisko. Stredná odborná škola technická v Prešova ju oslovila ohľadom spolupráce na lyžiarskom výcviku v Tatranskej Lomnici. „V rámci lyžiarskeho výcviku, ktorý škola organizuje pre svojich študentov som bola pozvaná ako zdravotnícky dozor. Počas piatich dní sme, chvalabohu, neriešili žiadny závažný zdravotný problém. Študenti boli disciplinovaní a lyžovali rozvážne podľa svojich skúseností,“ hovorí vedúca sestra interného oddelenia Mgr. Anna Jenčová.

V rámci zdravotnej starostlivosti boli poskytované drobné ošetrenia. „Počas piatich dní sme mali u lyžiarov prípady nachladnutia, svalové preťaženie, drobné úrazy či bolesti nôh a členkov, ktoré boli následne lokálne ošetrené. Mnohí stáli na lyžiach prvýkrát v sezóne, a preto je drobné preťaženie končatín bežné. Najdôležitejším pri vykonávaní zimných športov počas viacerých dní je v prvom rade kvalitný spánok a oddych po viachodinovej fyzickej aktivite. Telo sa potrebuje zregenerovať a nabrať ďalšiu energiu do nasledujúcich dní,“ informuje o skúsenostiach Anna Jenčová.

Na svahu je dôležitá disciplína a ohľaduplnosť a predvídavosť voči ostatným športovcom. „V neposlednom rade je dôležitá aj prevencia voči malým či väčším úrazom. Je potrebné rešpektovať svojich inštruktorov a pedagógov a samozrejme, netreba preceňovať svoje sily. Pre lyžiarov a športovcov na svahu je veľmi dôležitý aj dostatočný pitný režim a vyvážená strava,“ dodáva vedúca sestra interného oddelenia.

Späť