Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Krompašská nemocnica pozýva všetkých budúcich rodičov na predpôrodnú psychofyzickú prípravu

1.4.2016

Jednou z najvýznamnejších udalostí v živote ženy je pôrod vlastného dieťatka. Nielen nastávajúce mamičky, ale tiež oteckovia málokedy tušia, čo ich pred a v priebehu pôrodu čaká. Nemocnica Krompachy, ktorá je členom skupiny AGEL, pozýva preto všetkých budúcich rodičov na predpôrodnú psychofyzickú prípravu, v priebehu ktorej sa nastávajúce mamičky, ale aj oteckovia dozvedia, ako najlepšie sa na príchod potomka pripraviť. Predpôrodnými prípravami začínajú diplomované pôrodné asistentky z gynekologicko- pôrodníckeho oddelenia už od 7. apríla 2016 v novom Ambulantnom centre, kde je zriadená nová telocvičňa. Zakúpené boli celkom nové pomôcky na cvičenie pre tehotné pacientky v hodnote 600 eur.

S blížiacim sa termínom pôrodu sa u nastávajúcich mamičiek množia obavy z pôrodu a bolestí, ktoré s ním súvisia. Strach u prvorodičiek spôsobuje predstava, že ich čaká niečo neznáme. Pokiaľ sa však žena na pôrod telesne i duševne pripraví, stanú sa bolesti viac znesiteľnejšími. „Počas tejto prípravy získajú mamičky informácie o krásnom období tehotenstva, pôrodu a šestonedelia. Naučia sa zásady správneho dýchania počas rôznych fáz pôrodu, relaxačné techniky, oboznámia sa s možnosťami alternatívneho vedenia pôrodu, techniku dojčenia a spoločne si zacvičia pri príjemnej hudbe,“ uviedla dipl. pôrodná asistentka Blahutová Darinka, ktorá prípravu prezentuje.

Psychofyzická príprava zlepšuje spoluprácu rodička - pôrodná asistentka, lekár pred a počas pôrodu. V rámci tejto prípravy si budúci rodičia prezrú pôrodnícke oddelenie a pôrodnú sálu. Pôrodné asistentky im zodpovedia všetky otázky.„Nadobudnuté teoretické vedomosti vie mamička lepšie využiť v období šestonedelia - pri dojčení, starostlivosti o bábätko. Príprava znižuje stres z neznámeho prostredia. Psychofyzickú prípravu s mamičkou môžu absolvovať aj oteckovia, alebo iní blízki príbuzní, ktorí ju môžu sprevádzať aj počas pôrodu,“ dodala p.  Blahutová s tým, že poplatok za psychofyzickú prípravu bude 3 eurá.

Pôrodnica Nemocnice Krompachy sa v projekte Sprievodca pôrodnicami za rok 2014, podľa hodnotenia mamičiek, umiestnila ako prvá v Košickom kraji a v rámci Slovenska ako tretia najlepšia. „K 31. decembru 2015 sa v krompašskej nemocnici narodilo 693 novorodencov, z toho 335 chlapčekov a  358 dievčatiek. Nemocnica Krompachy sa neustále snaží zvyšovať profesionalitu personálu, komfort mamičkám a ich ratolestiam a tiež vylepšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ uzavrel  konateľ nemocnice MUDr. Miroslav Kraus s tým, že mamičkám, ktoré sa rozhodnú priviesť na svet svoje vytúžené dieťatko v prítomnosti partnera alebo inej sprevádzajúcej osoby, môžeme poskytnúť nadštandardnú izbu s vlastným sociálnym zariadením, TV, alebo takzvanú roomingovú izbu, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s mamičkou.

Späť