Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

V krompašskej pôrodnici sa za minulý rok narodilo takmer 630 bábätiek

7.1.2021

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v Nemocnici AGEL Krompachy je stále viac vyhľadávaným miestom, kde mamičky zo širokého okolia privádzajú svoje deti na svet. Počas uplynulého roka sa tam narodilo 626 bábätiek.

Prvenstvo v krompašskej nemocnici získala Terezka, ktorá sa narodila 1. januára o 4,40 hod. Prvým novorodencom bolo teda tento rok dievčatko, avšak v roku 2020 ,,vyhrali“ v počte narodených detí chlapci. Celkovo ich bolo 337, oproti tomu sa dievčatiek narodilo 289. Z celkového počtu novorodencov to bolo šesť dvojičiek. Najviac pôrodov zaznamenali v januári, bolo ich 67.

,,Počet pôrodov sa oproti minulému roku znížil, čo je spôsobené jednak epidemiologickou situáciou, ale aj tým, že v súčasnosti sa gynekologicko-pôrodnícke oddelenie nachádza v náhradných priestoroch. Dôvodom je kompletná rekonštrukcia pôvodných priestorov oddelenia a náhradné priestory, aj keď sú po rekonštrukcii, majú obmedzenú kapacitu. Nové priestory budú pre pacientky k dispozícii približne v septembri tohto roka,“ vysvetľuje MUDr. Miroslav Kraus, riaditeľ Nemocnice AGEL Krompachy.

Cieľom projektu je modernizácia gynekologicko-pôrodníckeho pracoviska s vytvorením dostatočných a moderných kapacít na zvýšenie efektívnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti, po ktorej je narastajúci dopyt, zníženie doby hospitalizácie na akútnych lôžkach a zvýšenie obložnosti lôžok.

,,Modernizáciou Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa rozšíri kapacita oddelenia na 34 lôžok, pribudnú izby s vysokým štandardom aj s možnosťou individuálneho prístupu k pacientkam, vzniknú nové pôrodné a operačné sály. Súčasťou príspevku z eurofondov je aj doplnenie prístrojovej techniky v nemocnici – výmena CT prístroja za prístroj s vyšším štandardom, výmena RTG prístroja za plne digitalizovaný prístroj, operačné stoly a lampy pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie,“ uviedol riaditeľ nemocnice.

Modernizácia oddelenia, vzhľadom na svoj rozsah, nie je  možná počas prevádzky oddelenia, preto sa nemocnica rozhodla celé oddelenie presťahovať do náhradných priestorov. Aj tieto však museli prejsť kompletnou rekonštrukciou tak, aby plne vyhovovali potrebám mamičiek a bábätiek. Náhradné priestory, v ktorých je Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie dočasne umiestnené, sa nachádzajú v pavilóne E.

Späť