Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

053 / 4186 211
053 / 4186 200

O nemocnici

Počas epidémie sa práca stala oveľa náročnejšou

11.11.2020

Epidémia šíriaceho sa koronavírusu COVID-19 prišla tento rok nečakane a nikto z nás dovtedy podobnú situáciu nepoznal. Zdravotníci museli okamžite zareagovať, prijať nové opatrenia a systém ich práce sa takmer zo dňa na deň zmenil. Sú v prvej línii a kedykoľvek môžu prísť do styku s nakazeným pacientom, ktorý vírus môže nevedome šíriť. Aj zamestnanci Nemocnice AGEL Krompachy si zvýšené riziko nákazy uvedomujú denne.

„Momentálna hygienicko-epidemiologická situácia na Slovensku súvisiaca s COVID-19 určite ovplyvnila každého z nás, zdravotnícki pracovníci sú  riziková skupina, lebo poskytujú zdravotnú starostlivosť pacientom v zdravotníckych zariadeniach bez ohľadu na ochorenie. V danej situácii je ohrozené zdravie nielen nás zdravotníkov, ale aj našich rodinných príslušníkov, ku ktorým sa dennodenne vraciame domov. Tieto okolnosti sú pre nás náročné, dôležité je dodržiavanie všetkých opatrení, hlavne používaním pri práci ochranných osobných pomôcok,“ hovorí Mgr. Anna Jenčová, vedúca sestra interného oddelenia krompašskej nemocnice. Už od začiatku epidémie si uvedomovala zmeny, ktoré epidémia do ich práce vniesla. ,,Počas epidémie COVID-19 sa moja práca stala oveľa náročnejšia, hlavne manažovaním pracovníkov, zvládnutím prevádzky oddelenia, dodržiavaním postupov na ochranu pred nákazou a zabezpečením dostatočného množstva ochranných pomôcok, riešenie personálneho zabezpečenia počas karantény zamestnancov, aby bol zvládnutý plynulý chod oddelenia a pacientom bola na našom oddelení poskytovaná kvalitná zdravotná starostlivosť,“ vysvetľuje.

Podľa jej slov a skúseností je zreteľné, že sa epidemiologická situácia podpísala aj na správaní pacientov.  ,,Postoj pacientov vnímam rôzne, máme pacientov zodpovedných, ktorí dodržiavajú nariadenia počas epidémie, ale aj takých, ktorí neberú koronavírus vážne a tým ohrozujú nielen seba, ale aj svoje okolie a v nemocniciach na oddeleniach zdravotníckych pracovníkov a aj ostatných pacientov. Pacientom je dôležité s pochopením vysvetliť vážnosť danej situácie, aby chod oddelenia nebol ohrozený,“ hovorí vedúca sestra z Nemocnice AGEL Krompachy. Šíriaci sa koronavírus priniesol aj na interné oddelenie množstvo nových situácií. ,,Spomínam si na našu prvú pozitívnu pacientku na našom oddelení. Bolo to v apríli tohto roku začínali sa veľkonočné sviatky, vtedy sme si prvýkrát vyskúšali, ako treba  správne postupovať, aby pacient bol izolovaný, bola poskytovaná bariérová ošetrovateľská starostlivosť a následný preklad na infekčnú kliniku. Nasledovala dezinfekcia izby pacientov a taktiež celoplošná dezinfekcia oddelenia. Bola to situácia, ktorú sme nepoznali, mali sme obavy z nákazy, a to aj napriek použitiu ochranných pomôcok,“ opisuje Mgr. Anna Jenčová svoj prvý kontakt s koronavírusom COVID-19.  

Späť